Bu web sitesinde; FORUM, BLOG ve MENÜ' lerde üyelik gerektiren makalelere tam erişim için Lütfen BLOG' a üye olunuz.
Anahtarlamalı Güç Kaynakları (SMPS) İçin Hesaplama Aracı
Amaç
SMPS topolojilerinde; hangi karkas(Bobbin) ve/veya Nüve(Core)' yi kullanabileceğinizi düşünmenize gerek kalmadan, aşağıdaki online hesaplama aracıyla, en uygun malzemenin seçiminin yapılabilmesi amaçlanmıştır.
Giriş
Anahtarlamalı güç kaynaklarını incelediğimizde, çok farklı topolojilerden oluştuğunu görebilirsiniz. Bu topolojilerin, şimdilik en popüler olanlarını ekleyip, verilen topolojilerde hangi karkasa (bobbin) veya nüveye(core) sığabileceğinizi görebileceğiniz yeni bir hesaplama aracını sizlere tanıtmak istiyorum.
Bu online araç, meslektaşım ve kızım Yasemin Tuğba Algın ile beraber yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde ortaya çıkmıştır.
"FitCore/SMPS Designer" Programı
Güç kaynağı tasarımı ile uğraşanlar bilirler. İlk başta, SMPS parametrelerinin bazıları kabaca belirlenir. Bu belirlenen parametreleri sınırlayan en büyük parametre ise ebat ve ağırlıktır. Bunu en başta tahmin edebilmek; tasarımcı olarak her zaman size, vakit kazandıracaktır. Ayrıca; mekanik tasarımcıya ve trafo üreticisine, hızlı bir şekilde tahmini ebat bilgisi vermenize olanak verecektir. Genellikle; ülkemizdeki trafo üreticileri, nüveleri yurt dışından getirdiği için, online aracımız sizlere, hızlı bir sipariş süreci başlatmanızı da sağlayacaktır.
Burada; farklı karkas(Bobbin) ve Nüve(Core) üreticilerinin (TDK Lambda(Epcos), Ferroxcube vb.) tasarım parametreleri, online araca tablo olarak eklenmiştir. Kullanıcılar isterlerse; listede olmayan nüve ve karkas tiplerinin farklı üreticilerin aynı ürünleri de dahil olmak üzere, bu online araca ekleyip hesaplama yapabilecektir.
"FitCore/SMPS Designer" online aracına girilen parametrelere göre online araç sizlere en uygun nüve ve karkası, tabloda göstermektedir. Bu gösterim; en uygun olan "YEŞİL", daha az uygun olan "SARI", daha az uygun olan ise "TURUNCU" renkle verilmektedir.
Hesaplama yapıldıktan sonra "FitCore/SMPS Designer" hedsaplama aracı, 2 (iki) adet tablo oluşturmaktadır. Bu tablolardan birincisi, hangi karkasa(bobbin) sığılabildiğini göstermektedir. Diğeri ise en uygun nüveyi (core) göstermektedir.
Online hesaplama aracımızda; en popüler olan ve en çok kullanılan topolojiler seçilip, ilk süreçte eklenmiştir. Yakın zamanda, topolojilerin tamamı için hesaplama yöntemleri aktif edilecektir.
Aşağıda genel olarak kullanılan tüm topolojiler verilmiştir;
İZOLE OLMAYAN TOPOLOJİLER:
-
Buck (Step down) Topolojisi
-
Negatif Buck ( Negative Step-down) Topolojisi
-
Boost (Step-Up) Topolojisi
-
Buck-Boost (Step-Up / Step-Down) Topolojisi
-
Negative-to-Positive Buck-boost Topolojisi
-
Four-Switch Buck-Boost and SEPIC Topolojisi
-
SEPIC (Single-Ended Primary-Inductor Converter) Topolojisi
-
Cuk (Slobodan Cuk) Topolojisi
-
Synchronous Buck Topolojisi
-
Zeta (Inverse Sepic) Topolojisi
-
LIFT (YÜKSELTME) TOPOLOJİLERİ:
-"Self-Lift Luo" Topolojisi
-"Positive-Output Voltage Lift Luo (POVLLC)" Topolojisi
-"Positive-Output Super-Lift Luo (POSLLC)" Topolojisi
-"Modified Super-Lift Luo" Topolojisi
-"Ultra-Lift Luo" Topolojisi
İZOLE TOPOLOJİLER:
-
Flyback
-
Two-switch flyback
-
Fly-buck
-
Active-clamp forward
-
Single-switch forward
-
Two-switch forward
-
Push-pull
-
Bridge Converters
-Half-bridge
-Full bridge
-Phase-shifted full bridge
-Single Active Bridge Converter
-Dual Active Bridge Converter
-
Multi-element converters
-Three-element LLC Resonant
-Four-element LLC Resonant
-Five-element LLC Resonant
-Bidirectional multi-element resonant converters
-
Diğer
Binlerce kişinin ziyaret ettiği; ülkemizdeki en ayrıntılı "Türkçe" kaynak olma niteliğindeki, askeri ve sivil sistemlerle ilgili tüm donanım deneyimlerimi paylaştığım web siteme hoş geldiniz.
Ana başlıklar altında ve BLOG’ umda yer alan, artmaya devam edecek olan, 100' den fazla makaleme BLOG' a üye olarak tam erişim sağlayabilirsiniz.
FORUM kısmından, üyelerin sorduğu sorulara verdiğim ayrıntılı cevaplara ulaşabilirsiniz.