top of page

Anahtarlamalı Güç Kaynakları (SMPS) İçin Hesaplama Aracı

SMPS-1.jpg
ata-resim-2.jpg

Amaç

SMPS topolojilerinde; hangi karkas(Bobbin) ve/veya Nüve(Core)' yi kullanabileceğinizi düşünmenize gerek kalmadan, aşağıdaki online hesaplama aracıyla, en uygun malzemenin seçiminin yapılabilmesi amaçlanmıştır.

Giriş
 
Anahtarlamalı güç kaynaklarını incelediğimizde, çok farklı topolojilerden oluştuğunu görebilirsiniz. Bu topolojilerin, şimdilik en popüler olanlarını ekleyip, verilen topolojilerde hangi karkasa (bobbin) veya nüveye(core) sığabileceğinizi görebileceğiniz yeni bir hesaplama aracını sizlere tanıtmak istiyorum.

Bu online araç, meslektaşım ve kızım Yasemin Tuğba Algın ile beraber yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. 


"FitCore/SMPS Designer" Programı

Güç kaynağı tasarımı ile uğraşanlar bilirler. İlk başta, SMPS parametrelerinin bazıları kabaca belirlenir. Bu belirlenen parametreleri sınırlayan en büyük parametre ise ebat ve ağırlıktır. Bunu en başta tahmin edebilmek; tasarımcı olarak her zaman size, vakit kazandıracaktır. Ayrıca; mekanik tasarımcıya ve trafo üreticisine, hızlı bir şekilde tahmini ebat bilgisi vermenize olanak verecektir. Genellikle; ülkemizdeki trafo üreticileri, nüveleri yurt dışından getirdiği için, online aracımız sizlere, hızlı bir sipariş süreci başlatmanızı da sağlayacaktır. 

Burada; farklı
karkas(Bobbin) ve Nüve(Core) üreticilerinin (TDK Lambda(Epcos), Ferroxcube vb.) tasarım parametreleri, online araca tablo olarak eklenmiştir. Kullanıcılar isterlerse; listede olmayan nüve ve karkas tiplerinin farklı üreticilerin aynı ürünleri de dahil olmak üzere, bu online araca ekleyip hesaplama yapabilecektir.

"FitCore/SMPS Designer" online aracına girilen parametrelere göre online araç sizlere en uygun nüve ve karkası, tabloda göstermektedir. Bu gösterim; en uygun olan "YEŞİL", daha az uygun olan "SARI", daha az uygun olan ise "TURUNCU" renkle verilmektedir.

 

Hesaplama yapıldıktan sonra "FitCore/SMPS Designer" hedsaplama aracı, 2 (iki) adet tablo oluşturmaktadır. Bu tablolardan birincisi, hangi karkasa(bobbin) sığılabildiğini göstermektedir. Diğeri ise en uygun nüveyi (core) göstermektedir.

Online hesaplama aracımızda; en popüler olan ve en çok kullanılan topolojiler seçilip, ilk süreçte eklenmiştir. Yakın zamanda, topolojilerin tamamı için hesaplama yöntemleri aktif edilecektir.

Aşağıda genel olarak kullanılan tüm topolojiler verilmiştir;

 

İZOLE OLMAYAN TOPOLOJİLER:

  • Buck (Step down) Topolojisi

  • Negatif Buck ( Negative Step-down) Topolojisi

  • Boost (Step-Up) Topolojisi

  • Buck-Boost (Step-Up / Step-Down) Topolojisi

  • Negative-to-Positive Buck-boost Topolojisi

  • Four-Switch Buck-Boost and SEPIC Topolojisi

  • SEPIC (Single-Ended Primary-Inductor Converter) Topolojisi

  • Cuk (Slobodan Cuk) Topolojisi

  • Synchronous Buck Topolojisi

  • Zeta (Inverse Sepic) Topolojisi

  • LIFT (YÜKSELTME) TOPOLOJİLERİ:

       -"Self-Lift Luo" Topolojisi

       -"Positive-Output Voltage Lift Luo (POVLLC)" Topolojisi

       -"Positive-Output Super-Lift Luo (POSLLC)" Topolojisi

       -"Modified Super-Lift Luo" Topolojisi

       -"Ultra-Lift Luo" Topolojisi

İZOLE TOPOLOJİLER:

  • Flyback

  • Two-switch flyback

  • Fly-buck

  • Active-clamp forward

  • Single-switch forward

  • Two-switch forward

  • Push-pull

  • Bridge Converters

       -Half-bridge

       -Full bridge

       -Phase-shifted full bridge

       -Single Active Bridge Converter

       -Dual Active Bridge Converter

  • Multi-element converters

       -Three-element LLC Resonant

       -Four-element LLC Resonant

       -Five-element LLC Resonant

       -Bidirectional multi-element resonant converters

  • Diğer

Binlerce kişinin ziyaret ettiği; ülkemizdeki en ayrıntılı "Türkçe" kaynak olma niteliğindeki, askeri ve sivil sistemlerle ilgili tüm donanım deneyimlerimi paylaştığım web siteme hoş geldiniz.

 

Ana başlıklar altında ve BLOG’ umda yer alan, artmaya devam edecek olan, 100' den fazla makaleme BLOG' a üye olarak tam erişim sağlayabilirsiniz.

 

FORUM kısmından, üyelerin sorduğu sorulara verdiğim ayrıntılı cevaplara ulaşabilirsiniz.

​***Türkçe kaynakların sayısını artırmak için web sitemde yer alan yazıları paylaşmanızı isterim.
Unutmayın! Bilgi paylaşmakla çoğalır ve zirveye çıkar.***

Bu dokümanın içeriğinin, tamamen veya kısmen kopyalanıp izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

BLOG' da yer almasını istediğiniz yazılar için üye olup email atabilirsiniz...

                                           info@ahmetturanalgin.com

Feragatname:

Bu yazıda ve "www.ahmetturanalgin.com" web sitesi üzerinde verilen tüm bilgiler, Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler, 27 yıllık mühendislik tecrübeleriyle verilen bilgilerdir. Verilen tüm bilgilerin doğru ve güvenilir olduğuna inanılmaktadır.

 

Ancak; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" bu tür bilgilerin kullanımından doğabilecek herhangi bir patent veya üçüncü şahısların haklarının ihlalinden sorumlu değildir. 

 

"Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" dan herhangi bir patent veya patent hakkı kapsamında dolaylı veya başka bir şekilde lisans verilmez.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve bu web sitesinde belirtilen özellikler, önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu özellikler, daha önce sağlanan tüm bilgilerin yerine geçer ve onların yerini alır.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" da yayınlanan makalelerin içeriğinde yer alan teknik bilgilerin, "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" un açık yazılı onayı olmadan, insan hayatını etkileyen projelerde, yaşam destek cihazlarında veya sistemlerinde, kritik bileşenler olarak kullanılmasına izin verilmez. Kullanılması durumunda; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLER, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER, YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMACI İÇİNDİR.

 

"AHMET TURAN ALGIN" VEYA "www.ahmetturanalgin.com"; FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER VE BU SİTEDE YER ALAN BİLGİLERİN HERHANGİ BİR AMACA UYGUNLUĞU İLE İLGİLİ OLARAK,  HİÇBİR BEYANDA (TAAHHÜTTE) BULUNMAMAKTADIR. BURADA BİLGİ, HERHANGİ BİR GARANTİ OLMAKSIZIN "OLDUĞU GİBİ" SAĞLANIR. BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLERDE, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLERDE, KULLANILAN ÇİZİM VE/VEYA RESİMLER TEMSİLİ OLARAK VERİLMİŞTİR.

 

Telif hakkı:

© 2020-2023 arasında yazılan Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makaleleri; bu BLOG' un, bu FORUM' un ve web sitesinin yazarından ve / veya sahibinden açık ve yazılı izin alınmadan bu web sitesinde yer alan materyal ve/veya materyallerin izinsiz kullanımı ve / veya çoğaltılması kesinlikle yasaktır.

Herhangi bir biçimde veya herhangi bir yolla (elektronik, mekanik, fotokopi, kayıt veya başka türlü) kopyalanamaz, çoğaltılamaz, iletilemez veya depolanamaz.

Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makalelerine, orijinal içeriğe uygun ve belirli bir yön vererek tam ve net bir şekilde atıfta bulunulması koşuluyla alıntılar ve bağlantılar kullanılabilir.

<script src="https://platform.linkedin.com/badges/js/profile.js" async defer type="text/javascript"></script>

<div class="badge-base LI-profile-badge" data-locale="en_US" data-size="medium" data-theme="dark" data-type="VERTICAL" data-vanity="ahmet-turan-algin-08253524" data-version="v1"><a class="badge-base__link LI-simple-link" href="https://tr.linkedin.com/in/ahmet-turan-algin-08253524?trk=profile-badge">Ahmet Turan ALGIN</a></div>

 

2024 / Ahmet Turan ALGIN © Tüm hakları saklıdır.

 

bottom of page