Bu web sitesinde; FORUM, BLOG ve MENÜ' lerde üyelik gerektiren makalelere tam erişim için Lütfen BLOG' a üye olunuz.
Mesleğe Yeni Giren veya Birkaç Yıllık Meslektaşlarıma Tavsiyelerim:
Rehberlik ve mentorluk talep eden mesajlar almaya devam ediyorum. Çoğunun ortak soruları var. Ne yapmalıyım?
Sorum şu! Elektronik biliyor musun? Üniversite müfredatı elektronik değil, elektronik tarihidir. Yani bilginiz notlarınız, devamınız ve üniversite müfredatınızla sınırlıysa, o zaman tek bildiğiniz elektronik, tarihtir.
Pekâlâ ne yapalım o zaman? Olduğu gibi devam edin veya uzmanlaşmak istediğiniz bir elektronik dalını seçin ve öğrenmeye başlayın.
Neye odaklanmalıyım?
Elektronik mühendisi olarak devam edecek kapasiteniz varsa, orada birçok fırsat var. Sadece odaklanmanız gerekiyor.
Kısa yol yok. Aile büyüklerinize sorun, size vereceğim cevabın aynısını alacaksınız - Başlayın, Çalışın, Daha Fazla Çalışın, Başarısız Olun, Tekrar kalkın ve devam edin, Kendinize öğrenmenize yardımcı olabilecek bir koç bulun.
Kitaplar size yardımcı olmayacağından, yapabileceğiniz tek şey alan bilgisi almaktır.
Profilinizi oluşturun. Bir şeyler inşa edin, sergileyin, herkesle becerileriniz hakkında konuşun, insanlara yardım edin. Becerilerinize ve bilginize odaklanın, tutkunuzu belirleyin, pratik yapın, sabırlı olun, ağınızı oluşturun, sosyal medya profilinizi oluşturun, ana sayfanızı ve blogunuzu oluşturun. İnşa etmeye devam edin.
Elektroniğin her ürün ve hizmette uygulaması vardır. Etrafı KEŞFETMEYE başlayın ve bir fırsatla karşılaşacaksınız.
Şimdi eğitim için ödeme yapmayın veya daha fazlasını öğrenmeyin. Bir iş bul, ne olursa olsun.
Derecelerinizi veya sertifikalarınızı düşünmeyin ve sırf sınavları geçtiniz diye bir iş beklemeyin.
Elektronikle uğraştıysanız ve yalnızca yazılım üzerinde çalışmak ve hazır donanım kullanmak istiyorsanız bunun gömülü olmadığını açıkça belirtin. Gömülü yazılım, kodlamanın yanı sıra donanım geliştirmeyi de içerir bunu unutmayın.
Teknoloji dışı bir işteyseniz ve mutlu değilseniz - Ayrılmayın. İşine devam et maaşınızın bir kısmını öğrenmeye harcamaya başlayın.
Eğer bir teknoloji şirketindeyseniz ama aslında temel olmayan işler yapıyorsanız ve geliştirici olmak istiyorsanız; Ayrılmayın. Devam edin. Tasarruf edin. Yeni teknoloji öğrenmeye vakit harcayın. Ve sonra yeni bir profil arayın.
Bir eğitim kurumuna gitmeyin. Eğitim kurumlarından ve profesyonel eğitmenlerden kaçının. Bu kişiler genellikle; standartlar veya işin teorisinde uzmanlaşmış kimselerdir. Bunlardan alacağınız şeyi 4-5 yıl boyunca zaten üniversitede aldınız.
Pratik 2-3 günlük pratik tasarım içeren pratik tasarımdan gelen onlarca yıllık deneyimi olan mentorların verdiği eğitimlere katılın. Bu yüzden size rehberlik edebilecek mentorlar edinmeyi hedefleyin. Endüstride olan bir akıl hocası edinin. Ticari ve askeri ürünler tasarlayan Profesyonel Mentorlar dan bahsediyorum. Mümkünse linkedin üzerinden kendinize bir mentor belirleyin fakat elektronik endüstrisinde mentor bulmak zor olabiliyor. İsterlerse ücret ödeyin ve devam edin.
Bir akıl hocası bulun. Bu kişi ileride olmak istediğiniz kişi olmalıdır. Onunla tartışın. Dinleyin ama körü körüne takip etmeyin. Sağduyunuzu kullanın. Bazen para ödemeye hazır olun. Verdiği yanlış kararlarla büyük ücretler ödeyen, daha sonra da akıl hocalarından ücretsiz tavsiye isteyen birçok insan tanıyorum. Bu konuda öngörülü olun. Ülkemizde ne yazık ki! Toplam insan kaynağı israfı bulunmaktadır.
Kendime gelirsem; fikirleri satan ve para kazandıran gerçek hayat ürünlerine dönüştürmekten keyif alıyorum. Kısacası; hobim mesleğim ve bu yüzden çalışmak zorunda değilim, hepsi eğlenceli ama bir uyun diyemem. Ama tabi ki bu seviyeye gelmem çok uzun zamanımı aldı.
Sonuç mu? Elektronik mühendisleri için iş sıkıntısı yoktur. İşini bilmeme sıkıntısı vardır.
Bill Gates bir konuşmasında şöyle diyor; "Herkesin Bir Antrenöre İhtiyacı Vardır."
"Herkesin bir koça ihtiyacı vardır" sözüne rastladığımda afalladım. Gates, ister CEO, ister lider, öğretmen, basketbolcu veya briç oyuncusu olalım, hepimizin hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olacak ve bize geri bildirimde bulunacak insanlara ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Bill Gates herkesin bir koça ihtiyacı olduğunu söylediğinde, sadece yığının tepesindeki liderlerden değil, sıradan profesyonellerden, sizden, benden ve hepimizden bahsediyor. Toplumdaki en büyük başarı, yaşam boyu öğrenmeye inanan ve bir koç arama olasılığı en yüksek olanlardır.
Yine şunu söyleyebilirim; ürünler tasarlayın. Elektronikte ustalaşın ve ardından geçiş yapın. Tutkulu ve uygulamalı olmanız, kişisel dizüstü bilgisayarınız ve lehimleme araç kitiniz ve kendi bileşenleriniz ve kontrol kartlarınız olması gerekir. Notlarınız, dereceleriniz ve İngilizce konuşma becerileriniz bizi ilgilendirmiyor. Bununla birlikte, hızlı bir öğrenme ve yüksek analitik beceriler ve makul iletişim becerileri gereklidir. İyi bir elektronik bilgisi gereklidir.
Bir arkadaşımızdan gelen soru; Harika bir ürün için bir fikrim var. Bana akıl hocalığı yapar mısınız?
Pekâlâ sevgili kardeşim! Fikirler ve tutku çok faydalıdır, ancak bir akıl hocası olarak, fikrinizi yalnızca birkaç adım ileriye götürmenize yardımcı olabilirim. Yardım istemeden önce kendi başınıza bir şeyler yapın. Fikirlerinizi yapılabilir bir şeye dönüştürün. Süreç üç temel şeye ihtiyaç duyar;
(1) Teknik beceriler
(2) Mali kaynaklar
(3) Ürünü ön sipariş vermeye istekli Alıcı veya Pazar.
Elektronik ürün geliştirmede 28 yılı aşkın süredir çalışıyorum ve her gün en az 10 saatimi; ürün, sistem, alt sistem, dokümantasyon, PCB tasarımı, danışmanlık ve müşterilerime destek vermeye harcıyorum.
Avukatlar, Doktorlar, Mimarlar, Politikacılar 80'lere kadar devam ettiği için bunda anormal bir şey yok. Ancak elektronik mühendislerinin çoğunun yönetim kademesine geçip tasarım kabiliyetlerini en verimli çağlarında deşarj edip boşaltmalarından dolayı, 40'ını geçtiğinizde kariyerin sona erdiğini düşünüyorlar. Bu doğru değil. Pek çok elektronik ürün geliştiricisi; 70 yaşına kadar, hatta sonrasına kadar çalışır. Elektronik mühendisliğinde en verimli yaşlar 35-59 yaş aralığıdır.
Yeni başlayanlardan; belki 1-2 yıllık deneyimli mühendislerden, iyi üniversitelerden eğitim almalarına rağmen ve robotlar dahil olmak üzere birçok üst düzey gömülü ürün geliştirmelerine rağmen iş bulamadıklarına dair sorular alıyorum. İşte görüşlerim ve çözüm önerilerim (katılmayabilirsiniz, sorun değil. Lütfen görüşlerinizi yorumlara ekleyin.);
Basit bir rubik küp örneğiyle başlayalım. Bunun 6 yüzü vardır ve her yüzün 9 küpü vardır ve yalnızca 12 olası adımınız olabilir (altı yüz ve her yüz saat yönünde veya kilitlenme tersi yönde döndürülebilir). Şimdi her yüzdeki renkleri hizalamak için bu 12 adımı birden çok kez ve farklı sırayla kullanmanız gerekiyor. Tüm olası hamleleri anlamak 10 dakikayı, talimatları takip etmek ve nihai çözümü oluşturmak ise bir saati geçmez. Zor kısım, talimatları okumadan ve beş dakikadan daha kısa sürede tekrar yapmaktır. Çok zor değil. Ancak, sürece hâkim olduğunuzda, aşağıdakileri fark edeceksiniz;
-
Ustalarla rekabet edebilmek için düzenli pratik gerekir.
-
Adımların sırasının arkasındaki nedeni anlamak daha fazla zaman alır.
Uzman ürün tasarımcısı nasıl olunur?
Son 28 yıldır elektronik ürünler tasarlıyorum ve elektronik tasarımda nasıl ustalaşacağına dair birçok soru alıyorum. Bu işe nasıl başlanır ve ürün tasarımcısı nasıl olunur?
Gerçek hayattan bazı örnekler alarak başlayayım;
Araba sürmeye nasıl başlarsınız?
-
Araba hareketine dahil olan fizik yasasını öğrenerek.
-
Benzin ve İçten Yanmalı Motor Teorisi gibi maddelerin kimyasal bileşimini anlayarak
-
Önce deneyimli sürücüyü gözlemleyerek (anne/baba/abla/ağabey diyelim) ve sonra araba tekerleklerinin arkasına oturarak ve bir sonraki oturuşta anneniz/babanız/ablanız/kardeşiniz ve size rehberlik ederek.
Ürün tasarımda da aynı şey olur. Şehrinizde veya dünyanın herhangi bir yerinde bir akıl hocası bulun (her ikinizin de internete, PC' ye ve cep telefonuna erişiminiz olacağını varsayıyorum) ve bir şeyler yapmaya başlayın.
Ne yapmalı ve kaçınmalısınız?
Teori öğrenme! Zaten çok şey biliyorsun. Daha sonra; ürün tasarlayın ve eğlenin. Kalan teoriyi daha sonra zaten öğreneceksin. Aynı şey; yemek yapmayı, araba kullanmayı veya gerçek dünyada herhangi bir şeyi öğrenirken de olur.
Fakültelerden ve teorik eğitmenlerden kaçının. Sertifikalar ve işaretler için iyidirler ama teoriktirler. Önemli olan mühendisliğinizi hangi üniversiteden bitirdiğiniz değil, kendinize bir iş bulmak için ne kadar beceriye sahip olduğunuzdur! Ya da ücretli veya burslu okuyup; en iyi kolejlere gitmeyi tercih ettiğinden, birçok fırsat elde edeceğini kabul ediyorum. Bu yüzden hangi kolejden olduğunuz ve kolejinizin hangi seviyeye düştüğü konusunda endişelenmeyin. Aynı şey üniversite hayatı için de geçerlidir. Sadece becerilerinizi yükseltin ve sabırlı olun. Çekirdek alanda iyi bir iş bulacağına eminim.
Bunu söylediğim için üzgünüm. Ama şunu söylemem gerekiyor. "Bugün Elektronik tamamen beceri ile ilgilidir." Üniversite günlerinde bunu uygulayan kazanır. Bilginizi üniversite yıllarında geliştirin. Yavaş gidin. Bildiklerinizi anlamaya çalışın. Bilgi edinmek için interneti kullanın. Yapay zekayı kullanın. Çok sayıda Ücretsiz ve Ucuz çevrimiçi kurs internet' te mevcuttur.
Herhangi bir beceride ustalaşmak çok uzun zaman alacaktır. Öyleyse bugün başlayın. Bebek adımları atın. Hangi koleje veya üniversiteye ait olduğunuzun hiçbir önemi yok. Bugünün endüstrisi herkesi kabul ediyor. Bugünün Endüstrisi Uzmanlık, Uzmanlık, Uzmanlık istiyor.
Son sözüm şu:
"Her şeyin bir şeyini, bir şeyin her şeyini öğrenin..."
Korkmayın gerisi gelecektir.
Kalın sağlıcakla…
A.Turan ALGIN