top of page

"Cihaz ve Sistem Geliştirmede EMC Tasarımı" Eğitimimize Katılın...
100' den fazla şirkete verdiğimiz eğitimimiz hakkında ayrıntılı teknik bilgi için lütfen tıklayınız...
Eğitim faaliyetlerimize katılımlara ait görsellere bakmak için tıklayınız.

EĞİTİMİMİZE KATILIN... MESLEKİ BİLGİNİZİ DAHA DA ARTIRIN...

Diğer firmaların vermeye çalıştığı ve sadece MIL-STD askeri veya sivil standartlarının anlatıldığı eğitimlerden farklıyız...!
Standartların yanı sıra; Tasarım ve Pratik eğitim veriyoruz....! 


 Ülkemizde teorik ve pratik EMI / EMC eğitimini bir arada veren ilk ve tek eğitimde; sınırlı sayıda kontenjan için bir an önce yerinizi ayırınız.

Kayıt ve diğer bilgiler için tıklayınız...

Türkiye' deki Sivil ve Askeri cihaz devre tasarımı ve EMC konusundaki en kapsamlı ve Türkçe içerikli web sitesine hoş geldiniz. 

Bu web sitesinde; BLOG ve MENÜ' lerde üyelik gerektiren makalelere tam erişim için Lütfen BLOG' a üye olunuz.

blog.jpg

İYİ BİR PCB YIĞINI (STACK-UP) NASIL TASARLANIR?

stackup-01.png
ata-resim-2.jpg

Stack-up tasarımı, belirli bir tasarımın elektriksel ve mekanik performans ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir PCB' nin sinyal ve güç katmanlarının düzenlenmesidir.

PCB yığın yapılandırmasının planlanması, bir ürünün mümkün olan en iyi performansını elde etmede en önemli unsurlardan biridir.

İyi bir stack-up, PCB üzerindeki halkalardan (diferansiyel mod emisyonu) ve karta bağlı hatlardan (ortak mod emisyonu) gelen radyasyonu azaltmada oldukça etkili olabilirken, kötü bir stack-up ise bu iki mekanizmadan kaynaklanan radyasyonu önemli ölçüde artırabilir.

PCB yığını önemli bir faktördür: Bir ürünün EMC performansını belirlemek, sinyal Bütünlüğünü (SI) sağlamak, PCB tasarımını üretilebilirliği ve güvenilirliğiyle dengelemek, yüksek hızlı uygulamaların emisyonunu, crosstalk ve diğer tüm türdeki rahatsızlıkları önlemek için stack-up önemlidir.

Burada da vurgulamadan geçemeyeceğim; EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) sadece bir standartlar bütünü değildir. Cihazınızın, sisteminizin eksik-aksak çalışması, hiç çalışmaması ve/veya yanması EMC kurallarına uygun tasarım yapılmamasındandır. Stack-up yapısının kurgusu da yine bu kapsamda değerlendirilmelidir. Tüm EMC parametrelerini ele aldığımızda 10 tane başlık varsa; bunlardan bir tanesi de stack-up kurgusudur.

Tasarımcılardan sıklıkla aldığım sorulardan biri katman yığınlarıyla ilgilidir. Yeni tasarımcılar genellikle tasarlayacakları her pano için sadece 2 katmana ihtiyaç duyduklarını düşünürler ve birden fazla katmana ihtiyaç duyduklarında bunu anlamazlar. Diğer uçta ise basit panolar için düzinelerce katmana ihtiyaç duyduklarını düşünen tasarımcılar vardır.

Uygun zemin planlaması ve biraz boyut tahminiyle, cevabın genellikle ikisinin arasında bir yerde olduğunu göreceksiniz. Gerçekte, yeni bir kart için doğru katman sayısı bir dizi faktöre bağlıdır. Kullandığınız özel sinyal, güç ve toprak katmanlarının sayısı, PCB katman yığınlama tasarımınızı oluşturur ve öncelikle sinyal ağlarının sayısına ve sinyal bant genişliklerine bağlıdır. Daha fazla sinyal ağıyla birlikte daha fazla gerekli sinyal katmanı ve izolasyon için referans katmanları gelir. HDI ve karışık sinyal rejimlerine baktığınızda, PCB katman yığınlama tasarımı bir tür sanat biçimi haline gelir ve katmanların tam sayısını tahmin etmek zor olabilir.

Bu makalede, çok katmanlı PCB tasarımı yaparken en çok kullanılan katman sayıları olan 4, 6, 8 ve 10 katmanlı kartlarda nasıl stack-up oluşturacağınızı anlatmaya çalışacağım.

Yüksek yoğunluklu, 16 katman ve üzeri PCB’ ler çizmiş bir meslektaşınız olarak deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

PCB stack-up konusuyla ilgili olarak daha önce ayrıntılı bir makale (“PCB TASARIMINDA KATMAN SEÇİMİ VE STACKUP TASARIMI”) yazmıştım. İlgili makaleye tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu makaleyi; onun tamamlayıcı bir EK’ i olarak değerlendirebilirsiniz.

PCB stack-up konusuyla ilgili olarak daha önce ayrıntılı bir makale (“PCB TASARIMINDA KATMAN SEÇİMİ VE STACKUP TASARIMI”) yazmıştım. İlgili makaleye tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu makaleyi; onun tamamlayıcı bir EK’ i olarak değerlendirebilirsiniz.

YÜKSEK PERFORMANSLI BİR PCB İÇİN GEREKSİNİMLER

 

Başarılı bir kart katman yığınının anahtarı, tasarımınızdaki katmanları doğru şekilde yapılandırmanıza yardımcı olmak için PCB tasarım araçlarınızın yeteneklerini kullanmaktır. Günümüzdeki tasarım sistemleri genellikle buna yardımcı olabilecek birçok farklı özellik ve araca sahiptir.

 

  • Tüm sinyallerin sinyal bütünlüğü kurallarına başarılı bir şekilde yönlendirilmesini sağlamak için yeterli sinyal katmanı sağlayın.

  • PDS'nin (Güç Dağıtım Sistemi/ Power Delivery System) ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli PWR ve GND katmanları sağlayın.

  • Hem empedans hem de cross talk hedeflerini karşılayan iz genişlikleri, aralık ve dielektrik kalınlık.

  • Arıza/dayanma voltajı (breakdown voltage) kurallarına uyarken yeterli düzlem kapasitansı ile sonuçlanan güç ve yer düzlemleri arasındaki boşluk.

  • Kolayca bulunabilen ve montaj gereksinimlerine uygun malzemelerin kullanılması.

 

Katman yığınlama oluşturucuları:

Çoğu PCB tasarım aracında, bir kart katman yığını oluşturmak için girilen değerleri kullanacak bir tür katman oluşturucu bulunur. Genellikle tasarımdaki kart katmanlarının sayısını, genişliklerini, malzemelerini ve özelliklerini belirtme olanağınız vardır. Ayrıca, katmanları sinyal yönlendirme, güç ve toprak düzlemleri ve bölünmüş düzlemler için yapılandırabilirsiniz. Bu bilgi daha sonra empedans hesaplayıcısı tarafından kontrollü empedans yönlendirme için iz genişliklerini belirlemek amacıyla kullanılır.

 

Empedans hesaplayıcıları:

Katman yığın oluşturucusu tarafından oluşturulan verileri kullanarak, empedans hesaplayıcısı size kontrollü empedans hatlarınız için doğru genişliği verecektir. Bu araçlar arasındaki ilişki genellikle bundan daha ileri gider ve bu veriler tasarım kurallarını yapılandırmak veya devre analiz araçlarını çalıştırmak için sistemin diğer bölümlerine de sunulur.

 

Devre analizörleri: 

Bu araçlar, kartınızı çapraz konuşma, sinyal bütünlüğü, güç dağıtımı, dönüş yolu bütünlüğü ve tasarımınızın diğer performans ölçütleri açısından analiz etme olanağı sağlayacaktır. Bu araçlar genellikle kartınızdaki yönlendirmeyi mükemmelleştirmek için kullanılsa da, kart yığınınıza katman ekleyip eklememe veya çıkarma kararını vermenize yardımcı olmakta da faydalı olabilirler.

 

Yığınlama araçlarınızda sert ve esnek bölgelerin tanımlanması, malzeme yönetimi ve kullanılan dielektrik türleri gibi diğer yetenekler, yığınlama aracınızın düzgün bir şekilde yönetim kapasitesine sahip olmasını sağlamak için önemlidir.

 

PCB tasarım araçlarınızın içindeki özellikler, ihtiyacınız olan yığını oluşturma yeteneği verecektir, ancak bunu yapmadan önce tasarımınız için en iyi neyin işe yarayacağını bilmeniz gerekir. Neyse ki, bu konu hakkında size sunulan çok sayıda bilgi var. PCB katman yığını yapılandırmaları hakkında yalnızca teknik dersler ve seminerler değil, aynı zamanda farklı makalelerde ve forumlarda çevrimiçi olarak bol miktarda bilgi bulabilirsiniz. Aynı teknolojiler üzerinde çalışan diğer tasarımcılardan fikir edinmek de çok faydalıdır.

Ancak en iyi bilgi kaynaklarından biri, baskılı devre kartınızı üretecek olan sözleşmeli üreticiyle çalışmaktan geçer.

IPC -2581 formatı, baskılı devre kartı ve montaj üretim açıklaması verileri ve aktarım metodolojisi için genel bir standarttır . Bununla, katılımcı bir sözleşmeli üreticiden iletken ve dielektrik malzeme tanımları, kaplamalar ve malzeme özellikleriyle birlikte katman yapısı bilgilerini alabilirsiniz. Bu bilgiler daha sonra doğrudan PCB tasarım CAD araçlarınıza aktarılabilir ve böylece kart katman yığınlama verilerini manuel olarak girme gereksinimi ortadan kalkar.

IPC-2581 kullanarak katman yığını bilgilerinizi yönetmek için bu formatı destekleyebilen bir PCB tasarım sistemine ihtiyacınız olacaktır. Genellikle PCB yazılım araçları bunları destekleyecek şekilde tasarlanmışlardır. 

DÖRT ÖNEMLI FAKTÖR

PCB yığını hususları ile ilgili olarak dört faktör önemlidir:

 

  • Katman sayısı

  • Katmanlar arasındaki boşluk

  • Katmanların sırası

  • Kullanılan düzlemlerin(planes) sayısı ve türleri (PWR ve/veya GND)

 

Sinyal katmanlarının sayısıyla başlamak yerine, hangi sinyal katmanlarının bitişik toprak referans katmanlarına ihtiyaç duyacağını belirlemenin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bunun birkaç önemli nedeni vardır:

  1. Kontrollü empedans için gereklidir. Modern dijital sistemler genel yüksek hızlı mantık aileleri, diferansiyel sinyal standartları kullanır veya bilgisayar çevre birimleriyle (örneğin, USB, DDR, PCIe, Ethernet, vb.) arayüzlerin kontrollü empedans yönlendirmesi kullanması gerekecektir. Toprak düzlemini sinyal izlerinin yakınına yerleştirmek izlerinizin empedansını ve sinyaller için yayılma gecikmesini tanımlar.

  2. Dönüş yollarını planlamaya yardımcı olur. Yoğun yüksek hız/yüksek frekans sistemlerinde, sinyaller için dönüş yolunu planlamanız gerekir . Amaç, kartınızdaki her iz için küçük döngü endüktansı sağlamak ve sinyallerinizin aşırı çapraz konuşma almamasını veya geçici anahtarlama sırasında aşırı çınlama yaşamamasını sağlamaktır.

  3. EMI'yi bastırmaya yardımcı olur. Önceki nokta yayılan EMI' nin alınmasıyla ilgilidir; küçük döngü endüktansına sahip bir devre, harici bir kaynaktan veya kartın içinden düşük EMI alacaktır. Çapraz konuşma ve harici EMI, hassas sinyallerin yakınına bir toprak düzlemi yerleştirilerek bastırılabilir.

  4. Karışık sinyalli panolarda izolasyona yardımcı olur. Analog ve dijital pano bölümlerinin birbirinden izole edilmesi gerekir. Analog ve dijital izleri bir toprak düzlemi ile ayrılmış farklı katmanlara yerleştirmek, dijital sinyal gürültüsünün analog sinyallerle karışmasını önler.

 

Güç bütünlüğünü ve PCB katman yığın tasarımıyla ilişkisini bu blogda birçok kez ayrıntılı olarak ele aldım, bu yüzden önemli noktaları yalnızca kısaca özetleyeceğim. PDN' deki titremeyi ve voltaj dalgalanmasını azaltmak istiyorsanız, güç düzlemine bitişik bir toprak düzlemine sahip olmanız gerekir. Bu, kartın her bölümü için yapılmalıdır (analog ve dijital).

stackup-02.png

AC girişi olan AC ve DC güç bölümleri arasındaki ayrım. Bu tür bölümlendirme, yüzey katmanının altında bir güç düzlemi bulunan 4 katmanlı bir kartta uygundur. Yüksek katman sayımlı bir karttaki alternatif, özel bir analog güç/toprak düzlemi seti yerleştirmektir.

 

Her katmanın kartın performansında oynayacağı benzersiz bir rol vardır. Devre tasarımının gereksinimleri PCB yığınını büyük ölçüde belirleyecektir. Elektromanyetik girişimin de karar vermede oynayacağı bir rol vardır. 

 

Güç dağıtımı ve sinyal kalitesi, toprak ve güç katmanlarının doğru yerleşimine güçlü bir şekilde bağlıdır. Katmanların sıralanması, baskılı devre kartının performansına eşit derecede katkıda bulunabilir. Örneğin, PCB yığınının ortasındaki sinyal katmanları daha az parazit ve gürültüyü garanti eder. 

 

PCB yığınını belirlerken doğru malzemeleri ve kalınlığı seçmek de önemlidir. Sinyalin yerleşimi de optimize edilmelidir.

 

Tasarım ihtiyaçlarına bağlı olarak, bir PCB yığını için malzemeler değişir. Bu malzemelerin kullanımı, sırası, adedi, Er değeri, üretici toleransları önem kazanır.

 

Üreticilerin tipik bir yığında kullandığı yaygın malzemelerden bazıları şunlardır: 

  • Substrat: bu, baskılı devre kartının temelidir. Bu nedenle, devrenin ihtiyaç duyduğu sağlam mekanik desteği sunar. FR-4, düşük maliyeti, etkileyici elektriksel özellikleri ve yüksek mukavemeti nedeniyle bir substrat için yaygın bir seçimdir.

  • Bakır folyo: baskılı devre kartındaki iletken izler, bakır folyonun etkinliğini kullanır. Alt tabakaya lamine edilir. Sonuç olarak, bu, devrenin büyük ölçüde dayandığı iletken yollar oluşturur.

  • Dielektrik malzeme: dielektrik malzemeler basitçe baskılı devre kartının iletken katmanlarını yalıtır. Bu, katmanlar arasında bir ayrım oluşturur. PTFE ve poliimid en yaygın dielektrik malzemelerdir.

  • Lehim maskesi: bu bakır izlerinin üzerine yerleştirilir. Oksitlenmeyi önler ve iletken yollar arasında yalıtım sağlar.

  • Yüzey kaplama malzemesi: baskılı devre kartının açık bakır yüzeylerine ince bir malzeme tabakası uygulanır. Bu, lehimlemeyi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda korozyonu da önler. Yüzey kaplama malzemesi olarak kullanılan tipik malzemelerden bazıları nikel, kalay, altın ve gümüştür.

Katman sayısı, bir PCB yığınının ne kadar kalın olacağını belirleyecektir. Diğer belirleyici faktörler arasında kullanılan malzeme türü ve her katmanın sahip olduğu kalınlık yer alır. 2 katmanlı bir kart için tipik bir baskılı devre kartı yığını 0,8 mm ile 1,6 mm arasında değişir. 4 katmanlı bir kart 0,8 mm ile 2,4 mm arasında kalınlıkta olabilir. 

 

Kullanılan malzemelere bağlı olarak kalınlık da değişebilir. Örneğin, FR-4 malzeme kullanıldığında kalınlık 0,1 mm ile 0,2 mm arasında değişebilir. Genellikle daha kalın olan poliimid, kalınlığı 0,025 mm ile 0,075 mm arasında değiştirebilir. 

 

Kalınlık, baskılı devre kartının rolünü ne kadar iyi yerine getirdiğini etkileyebilir. Sinyal bütünlüğü ve empedans gibi özellikler PCB' nin kalınlığına bağlıdır . Belirtilen uygulamanız için doğru kalınlık seviyesine sahip olduğunuzdan emin olun.

CİLT ETKİSİ (SKIN EFFECT)

Ayrıca, "cilt etkisi" nedeniyle, yüksek frekanslı akımlar bir iletkene nüfuz edemez ve bu nedenle, yüksek frekansta iletkenlerdeki tüm akımlar yüzey akımlarıdır. Bu etki, 1 oz için 30 MHz'in üzerindeki tüm frekanslarda meydana gelecektir. Bu nedenle, bir PCB'deki bir düzlem gerçekten bir iletken değil, iki iletkendir. Düzlemin üst yüzeyinde bir akım olacaktır ve düzlemin alt yüzeyinde farklı bir akım olabilir veya hiç akım olmayabilir.

Sinyal tabakası kalınlığı ve cilt etkisi (skin effect)

  • Modern tasarımlardaki neredeyse tüm sinyal katmanları, cilt etkisi kaybı ve cilt derinliği, sinyal izlerinin ne kadar kalın olması gerektiğini belirleyecek kadar hızlı sinyallere sahiptir.

  • "Deri etkisi (skin effect)", akımın bir iletkenin içinden geçmek yerine yüzeyine yakın bir yerde aktığı yüksek frekanslardaki iletkenlerdeki akım akışının davranışıdır.

SADECE "KATMAN SAYISI" ÖNEMLİ FAKTÖR OLARAK KABUL EDİLİR Mİ?

Genellikle katman sayısı dışında fazla dikkate alınmaz. Çoğu durumda, diğer üç faktör şu şekildedir:

 

-Katmanlar arası boşluk,

-Katmanların sırası ve,

-Düzlem (Plane) tipi,

 

Başlıkları eşit öneme sahiptir. Katmanlar arasındaki boşluk sorunu bazen PCB tasarımcısı tarafından bile bilinmemektedir.

KATMAN SAYISI

Katman sayısına karar verirken aşağıdakiler dikkate alınmalıdır:

  • Yönlendirilecek(routed) sinyallerin sayısı ve maliyeti

  • Frekans, sinyallerin hızı

  • A Sınıfı veya B Sınıfı emisyon gereksinimleri

  • Korumalı(shielded) veya korumasız(unshielded) bir muhafaza içinde PCB

  • Tasarım ekibinin EMC mühendislik uzmanlığı

 

PCB Yığını Nasıl Hesaplanır sorusuna gelelim; bu, PCB için gereken katman sayısını belirlemekle ilgilidir. Ayrıca her katman için kullanılan malzemelere ve her katmanın kalınlığına bakmakla ilgilidir. İzlemeniz gereken adımlar şunları içerir:


1. Devre karmaşıklığına ve sinyal yönlendirmesine bağlı olarak gereken katman sayısını bulun.
2. Her katmanın ne kadar kalın olması gerektiğini öğrenin.
3. Malzemeleri seçin.
4. Katmanları düzenleyin.
5. Tüm PCB yığınının ne kadar kalın olduğunu belirleyin.
6. PCB yığını tasarımını karşı kontrol edin.

PCB İçin Stackup Nasıl Tasarlanır; baskılı devre kartı için bir stackup tasarlarken atılacak adımlar şunlardır:

1. Kaç katmana ihtiyaç olduğunu bulun.
2. Her katmanın kalınlığının ne olması gerektiğini bulun.
3. Yönlendirme ihtiyaçlarını belirleyin.
4. Üretilebilirliği not edin.
5. Tasarımı kontrol etmek için simülasyonu kullanın.

Tipik bir PCB yığınının örneği şöyledir:

  • Birinci Katman : En üst katman sinyal izleri.

  • İkinci Katman : Toprak düzlemi.

  • Üçüncü Katman : Sinyal düzlemi.

  • Dördüncü Katman : Güç düzlemi.

  • Beşinci Katman : Alt katman sinyal izleri.

SADECE "SINYAL SAYISI VE MALIYET" ÖNEMLI FAKTÖR OLARAK KABUL EDILEBİLİR Mİ?

Genellikle sadece ilk öğe: "Yönlendirilecek sinyallerin sayısı ve maliyet" dikkate alınır. Ancak son uygulama için kullanılan frekans, emisyon gereksinimlerinin türü ve muhafaza türü de çok önemlidir.

 

Doğru PCB yığınını seçmek önemlidir çünkü güvenilirliği ve performansı belirler. PCB yığınını seçerken bazı önemli ipuçları şunlardır:

 

  • PCB montajını düşünün ; montajın kolaylığı PCB yığınına bağlı olacaktır.

  • EMC/EMI – yığınlama, PCB' den gelen radyasyonu ve dış kuvvetlerden kaynaklanan herhangi bir girişimi azaltmalıdır.

  • Termal yönetim – PCB yığını, termal yönetim özelliklerini etkileyecektir.

  • Üretim maliyeti – Farklı PCB yığınlama oluşumlarının farklı fiyatları vardır.

  • Mekanik sınırlamalar – yığın tasarımı boyut, şekil ve ağırlık gibi faktörlerden etkilenecektir.

  • Güç bütünlüğü – toprak ve güç düzlemleri için düşük empedanslı yollar olmalıdır.

  • Sinyal bütünlüğü – bu, bir PCB yığını seçerken önemli bir faktördür. Azaltılmış çapraz konuşma(crosstalk) ve sinyal yansımaları olduğundan emin olun.

ÇOK KATMANLI 15dB DAHA AZ RADYASYON

 GND ve / veya PWR düzlemlerini kullanan çok katmanlı kartlar, iki katmanlı PCB'ler üzerinde yayılan emisyonda önemli bir azalma sağlar.

 

Genel bir kural:

 

"Dört katmanlı bir kart, iki katmanlı bir PCB' den 15dB daha az radyasyon üretecektir".

 

ML PCB' nin (çok katmanlı PCB) daha az radyasyon üretmesinin nedeni:

 

İlk olarak; ML (çok katmanlı/ multi-layers), sinyallerin bir mikro şerit veya şerit çizgisi konfigürasyonunda yönlendirilmesine izin verir.

İkinci olarak; GND düzlemi, GND empedansını ve dolayısıyla GND gürültüsünü önemli ölçüde azaltır.

stackup-03.png

Mikroşerit İletim Hattı (Microstrip Transmission Line)

stackup-04.png

Şerit Hattı İletim Hattı (Stripline Transmission Line)

  

Mikroşerit (Microstrip) ve Stripline iletim hatları arasındaki farklar:

 

  • Mikroşerit daha hızlı yayılma süresine(propagation time) sahiptir.

  • Şerit (Stripline), karışmaya(crosstalk) karşı daha iyi bir bağışıklığa(immunity) sahiptir.

  • Şerit (Stripline) daha iyi EMI özelliklerine sahiptir.

 

Sinyal Yayılma gecikmesi (Signal Propagation delay):

stackup-05.png

Yukarıdaki şekil, Mikroşerit ve Şerit Çizgisi izleri için dielektrik sabitine karşı yayılma gecikmesini göstermektedir. εr arttıkça yayılma gecikmesi (tPD: propagation delay) de artar.

"εr " DIELEKTRIK SABITI HAKKINDA BILINMESI GEREKENLER

Daha düşük εr malzemeleri, net daha yüksek empedans izleri ve verilen iz genişliği başına daha hızlı yayılma süreleri ve iz-GND ayrımı.

 

İz genişliği arttıkça, iz empedansı azalır (Kalınlığın minimum etkisi vardır).

SOLDERMASK’ IN EMPEDANS ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Baskılı devre kartları normalde Lehim maskesi ile kaplı olduğundan, empedans hesaplanırken konformal kaplamanın etkileri dikkate alınmalıdır. Genellikle, lehim maskesi ince izlerde empedansı 2 ila 3 ohm azaltacaktır. İz kalınlığı arttıkça lehim maskesinin etkisi daha az olur.

stackup-06.png

Lehim maskesi mikroşerit karakteristik empedansını 2 ohm ve diferansiyel empedansını 3,5 ohm düşürür. Yani, lehim maskesini hesaba katmazsanız hesaplama %3 ila %4 kadar yanlış olabilir.

ÇOK KATMANLI PCB OLUŞTURMAK İÇİN BEŞ HEDEF

Tasarımcının elde etmeye çalışması gereken 5 (beş) hedef şunlardır:

 

 a) Bir düzleme (plane) bitişik bir sinyal katmanı,

 b) Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları,

 c) Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri,

 d) Düzlemler arasında bulunan gömülü katmanlara yönlendirilen yüksek hızlı sinyaller

 e) Birden fazla toprak(GND) düzlemi,

 

En önemli hedefler; Bir sinyal katmanı her zaman bir referans düzlemine bitişik olmalıdır. Sinyal katmanları, bitişik düzlemlerine sıkıca bağlanmalıdır (yakın) olmalıdır.

 

a) Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı,

Bir sinyal katmanı her zaman bir düzleme bitişik olmalıdır. Bu, düzlemler ile üst ve alt katmanlar arasına gömülü sinyal katmanlarının sayısını sınırlar. Sadece GND düzlemleri hakkında düşünmeyi bırakın ve referans düzlemleri hakkında daha fazla düşünün. Voltajı VCC'de olan bir referans düzlemi üzerinden geçen bir sinyal, yine de bu referans düzlemi üzerinden geri dönecektir.

 

b) Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları,

 Sinyal katmanları, arıza voltajı kurallarına uyarken bitişik düzlemlerine sıkıca bağlanmalı (yakın) olmalıdır. Düzlem katmanlarını bir laminat parçası boyunca sinyal katmanlarıyla eşleştirirken, Aşındırmanın her iki tarafta da eşit olmasını sağlamak için her iki tarafta da aynı bakır kalınlığını kullanmak akıllıca olacaktır.

c) Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri,

 PWR ve GND düzlemleri birbirine sıkı sıkıya bağlanmalıdır. PCB GND düzlemleri, iç sinyal katmanları için kalkan görevi görebilir. Böyle bir kafes yapmaya çalışmalısınız. İzinizi düzlem yüksekliğine mümkün olduğunca düşük tutarak daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

 

PWR ve GND düzlem kapasitansı, son derece yüksek frekansların gürültüsünü azaltmaya yardımcı olan ideal bir kapasitör sağlar.

 

Düzlemler arası kapasitansın yaklaşık hesaplanması:

stackup-07.png

A = PCB'nin Alanı
εr= Dielektrik Sabiti

d = Düzlemler arasındaki mesafe

Bu yüksek kaliteli (düşük endüktans) kapasitans, ne kadar yüksekse o kadar iyi, tek uçlu iletim hatlarının sürülmesiyle ilişkili çok hızlı anahtarlama geçişlerini ve hızla değişen IC çekirdek besleme akımlarını desteklemek için gereklidir.

İhtiyaç duyulan düzlem kapasitansı miktarı, PDS (Güç dağıtım tasarımı) tasarımının bir parçası olarak hesaplanır.

d) Gömülü katmanlara yönlendirilen yüksek hızlı sinyaller,

Yüksek hızlı sinyaller, PCB düzlemleri arasında bulunan gömülü katmanlara yönlendirilmelidir. Bu şekilde, PCB düzlemleri kalkan görevi görebilir ve yüksek hızlı izlerden gelen radyasyonu içerebilir. Sinyallerin dönüş yolunu belirleyin (hangi düzlemin kullanılacağı). 

e) Düzlemler arasında yerleşim alan,

Çoklu GND düzlemleri, referans düzlemlerinin kartın empedansını düşüreceği ve ortak mod radyasyonunu azaltacağı için çok avantajlıdır. Dijital devreler içeren bir PCB' de GND düzlemini; analog, dijital, güç pinleri için ayrı düzlemlere bölmeyin. Tek ve bitişik bir GND düzlemi önerilir.

BEŞ HEDEFIN TÜMÜNE ULAŞMAK IÇIN EN AZ SEKIZ KATMAN GEREKİR!

Sekiz katmanlı bir tahta, beşini de elde etmek için kullanılabilecek en az katman sayısıdır (Yukarıda açıklanan hedefler). Dört ve altı katmanlı PCB' de, yukarıdaki hedeflerden bazılarının tehlikeye atılmasını gerektirecektir. Bu koşullar altında, eldeki tasarım için hangi hedeflerin en önemli olduğunu belirlemeniz gerekecektir.

DÖRT VE ALTI KATMANLI PCB' LER İLE İYİ BİR TASARIM DA MÜMKÜNDÜR!

Yukarıdaki paragraf, dört veya altı katmanlı bir üründe iyi bir EMC tasarımı yapamayacağınız anlamına gelmemelidir, çünkü yapabilirsiniz. Sadece tüm hedeflerin aynı anda karşılanamayacağını ve bazı uzlaşmaların gerekli olacağını gösterir.

 

Sadece "Fizik Yasası" nı takip edin. Fizik Yasalarına uyulamadığında, hangi tavizlerin mevcut olduğunu bilin. BU BIR KARA BÜYÜ DEĞIL!!

STACK-UP OLUŞTURMA ADIMLARI

  • Kaç tane sinyal katmanının gerekli olduğunu belirleyin.

  • Gücü ve toprağı dağıtmak için kaç tane güç düzlemine ihtiyaç olduğunu belirleyin.

  • Başarmak için sinyalleri ve düzlemleri düzenleyin

  • Sinyal katmanları için ortaklar

  • Güç ve toprak arasında paralel plaka kapasitansı

  • Karışma (crosstalk) gereksinimlerini karşılamak için sinyalin geçtiği yerleri düzlemlerin üzerine ayarlayın.

  • Empedans gereksinimlerini karşılamak için iz genişliklerini ayarlayın.

  • Kapasitans gereksinimlerini karşılamak için düzlemler arasındaki boşluğu ayarlayın.

  • Toplam kalınlığı karşılamak için sinyal katmanları arasındaki boşluğu ayarlayın.

 

DÖRT KATMANLI PCB YIĞINI (STACK-UP)

Aşağıda iki tip, 4 katmanlı PCB yığını gösterilmektedir. Bunlar, SİNYAL-TOPRAK-GÜÇ-SİNYAL ile aynı katman dizisine sahiptir, ancak çekirdeklerinde farklı kalınlıklara sahiptirler. Ancak, bu küçük fark PCB elektronik çalışma performansını büyük ölçüde iyileştirebilir.

stackup-08.png

Yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi hem üst hem de alt katman sinyal katmanlarıdır ve her ikisinin de bir referans katman düzlemi vardır (biri toprak katmanı, diğeri güç katmanıdır). Akım, bitişik referans katmanı üzerinden geri döndürülebilir, böylece akım dönüş yolunun döngü alanı azaltılır ve ayrıca akım yolunun endüktans değeri azaltılır. Düşük endüktif akım yolu, gürültünün girişimini azaltabilir ve ayrıca sinyal radyasyonunu en aza indirebilir (ortak mod veya diferansiyel mod olması fark etmez).

 

Genel olarak konuşursak, dört katmanlı bir kartın radyasyon yoğunluğu, aynı işleve sahip iki katmanlı bir kartınkinden 20 dB daha düşüktür. Bunu en aza indirmenin anahtarı, sinyal katmanını mümkün olduğunca referans katmanına yakın tutmaktır. Bu nedenle, Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) performansını daha da iyileştirmek ve elektromanyetik girişimi (EMI) azaltmak için, sinyal katmanı ile referans kalkan katmanı arasındaki dielektrik kalınlığı en aza indirilmelidir. Bu nedenle, bu teknik noktanın bakış açısından, Şekil 1' daki yığındaki elektronik performans, sinyal katmanı ile referans katmanı arasında daha iyi bir uyumluluk özelliği oluşturmak için çok daha az dielektrik kalınlığa sahip olan Şekil 2' deki yığından daha zayıftır. Ancak, bu ciddi bir kusur değildir çünkü bu iki tür yığın temel EMC uyumluluk talebini karşılayabilir. Burada, bu 2 tür yığının 62.00 mil (0.062 inç) gibi aynı nihai kalınlığa sahip bir PCB olduğunu belirtelim.

 

En yaygın dört katmanlı kart yapılandırması aşağıda gösterilmiştir. PWR ve GND düzlemleri tersine çevrilebilir.

stackup-09.png

5 hedeften oluşan listeyle ilgili olarak, bu yığılma yalnızca "a" hedefini karşılamaktadır

(a: Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı).

 

Gördüğümüz gibi, katmanlar eşit aralıklıysa, sinyal katmanı ile akım dönüş düzlemi arasında büyük bir ayrım vardır. PWR ve GND düzlemleri arasında da büyük bir ayrım vardır.

"b" hedefini de gerçekleştirmek için, sinyal katmanını düzlemlere mümkün olduğunca yakın yerleştirmeliyiz (b: Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları).

stackup-10.png
stackup-11.png

Şimdi bu durumda, PWR ve GND düzlemini (" c") sıkıca bağlamak mümkün değil. Çünkü; toplam levha kalınlığını artırmak için merkez çekirdeğin(core) kullanılması gerekiyor. (c: Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri)

 

Bununla birlikte, dört katmanlı bir kartın; EMC performansını iyileştirmek için, sinyal katmanlarını düzlemlere mümkün olduğunca yakın yerleştirmek en iyisidir ("a " + " b") ve PWR ve GND düzlemi arasında büyük bir çekirdek kullanın ve PCB tabakasının toplam kalınlığını yaklaşık 1,6 mm tutun (a: Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı) + (b: Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları)).

 

Anyway the following four layer stack-up is the Most cost-effective and most overlooked way to improve the performance of a four layer PCB.

 

Sonuç olarak; aşağıdaki dört katmanlı yığın, dört katmanlı bir PCB' nin EMC performansını artırmanın en uygun maliyetli ve en gözde yoludur.

stackup-12.png

Bu yapılandırmanın üç avantajı vardır:

 

  • Sinyal ve referans düzlemi arasındaki sıkı bağlantı, iz döngü radyasyonunda yaklaşık ~ 10dB azalma sağlar.

  • Ayrıca düzlem empedansında bir azalma vardır, bu nedenle karta bağlı hatlardan gelen ortak mod radyasyonunu azaltır.

  • Ve sıkı bağlantı, izler arasındaki karışmayı (crosstalk) da azaltacaktır.

 

Genellikle deneyimli tasarımcılar tarafından kullanılan başka bir katman yığını daha vardır:

stackup-13.png

Bu durumda, PWR düzlemi ikinci bir GND düzlemi ile değiştirilir ve PWR, sinyal katmanları üzerinde bir iz olarak yönlendirilir.

 

Varyantının en büyük dezavantajı, düzlemlerin (planes) herhangi bir koruma (shielding) sağlamamasıdır.

 

Bu konfigürasyon "a", " b" ve "e" hedeflerini karşılar ancak " c" veya " d" hedeflerini karşılamaz.

 

a) Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı,

b) Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları,

c) Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri,

d) Düzlemler arasında bulunan gömülü katmanlara yönlendirilen yüksek hızlı sinyaller

e) Birden fazla toprak(GND) düzlemi,

ALTI KATMANLI PCB YIĞINI (STACK-UP)

İki sinyal katmanı daha kullanmak, dört katmanlı bir PCB ile karşılaştırıldığında büyük bir avantaja sahiptir. Düzlemler arasındaki gömülü yüksek hızlı sinyaller, elektromanyetik radyasyonu 10dB'ye kadar azaltabilir. Düzlemler (planes) arasına sinyal gömmek, ESD koruması sağlamanın yanı sıra radyasyona karşı duyarlılığı da azaltır. Bu nedenle, yalnızca gürültünün yayılmasını engellemekle kalmıyor, aynı zamanda harici bir kaynaktan etkilenme olasılığını da azaltıyoruz.

stackup-14.png

Şekil’ de dış ve iç katman yönlendirmesinden kaynaklanan radyasyon emisyonlarının karşılaştırılması Emisyonlarda kayda değer bir 10dB azalma görebilirsiniz.

 

Çok iyi tasarlanmış altı katmanlı bir PCB:

stackup-15.png

Aşağıdaki yapı muhtemelen en yaygın altı katmanlı yığınlama ve doğru yapılırsa emisyonları kontrol etmede çok etkili olabilir:

 

Bu konfigürasyon " a", "b " ve " d " hedeflerini karşılar, ancak " c " ve " e " hedeflerini karşılamaz. Başlıca dezavantajı, PWR ve GND düzlemlerinin ayrılmasıdır. Bu ayrılma nedeniyle, PWR ve GND arasında önemli bir düzlemler arası kapasitans yoktur.

a) Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı,

b) Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları,

c) Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri,

d) Düzlemler arasında bulunan gömülü katmanlara yönlendirilen yüksek hızlı sinyaller

e) Birden fazla toprak(GND) düzlemi,

stackup-16.png

Çok yaygın değil ancak altı katmanlı bir PCB için iyi performans gösteren bir yığın da şudur:

 H1, sinyal 1 için yatay yönlendirme katmanını ve V1, sinyal 1 için dikey yönlendirme katmanını gösterir. H2 ve V2, sinyal 2 için aynı şeyi temsil eder.Bu konfigürasyon, ortogonal yönlendirilmiş sinyallerin her zaman aynı düzlemi referans alması avantajına sahiptir. (H: Horizontal, V: Vertical)

 

Dezavantajı, birinci ve altıncı katmandaki sinyallerin korumalı olmamasıdır. Bu konfigürasyon "a " ve " b" hedeflerini karşılar, ancak " c ", " d " ve " e " yi karşılamaz.

a) Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı,

b) Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları,

c) Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri,

d) Düzlemler arasında bulunan gömülü katmanlara yönlendirilen yüksek hızlı sinyaller

e) Birden fazla toprak(GND) düzlemi,

stackup-17b.png

Şekil: Ortogonal hat yönlendirmesi (Orthogonal track routing)

 

Altı katmanlı bir kartla iyi bir EMC performansı elde etmek, dört katmanlı bir karta göre daha kolaydır. Ayrıca, sadece iki ile sınırlı olmak yerine dört sinyal yönlendirme katmanı avantajına sahibiz. Yukarıda gösterilen konfigürasyonlar, EMC açısından çok iyi performans gösterecek şekilde yapılabilir.

SEKIZ KATMANLI PCB YIĞINI (STACK-UP)

Sekiz katmanlı bir PCB bize; ilk kez, başlangıçta belirtilen beş hedefin tümünü kolayca yerine getirme fırsatı sunuyor. Mümkün olan birçok yığın olmasına rağmen, mükemmel EMC performansı sağlayarak kendilerini kanıtlamış olanlardan sadece birkaçını tartışacağız. Yukarıda belirtildiği gibi, sekiz katman genellikle yönlendirme katmanlarının sayısını artırmak için değil, kartın EMC performansını iyileştirmek için kullanılır.

 

Önemli açıklama: Katmanları nasıl istiflemeye karar verirseniz verin, altı yönlendirme PCB katmanına sahip sekiz katmanlı bir kart kesinlikle önerilmez. Altı yönlendirme katmanına ihtiyacınız varsa, on katmanlı bir tahta kullanmalısınız. Bu nedenle, sekiz katmanlı bir kart, optimum EMC performansına sahip altı katmanlı bir kart olarak düşünülebilir.

 

Mükemmel EMC performansına sahip sekiz katmanlı bir kartın temel yığını:

stackup-18.png

Yapılanmayı gösterirsek; mükemmel EMC performansına sahip sekiz katmanlı kartın temel yığını:

stackup-19.png

Şekil: Bu konfigürasyon 5 hedefin tümünü karşılar!

a) Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı,

b) Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları,

c) Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri,

d) Düzlemler arasında bulunan gömülü katmanlara yönlendirilen yüksek hızlı sinyaller

e) Birden fazla toprak(GND) düzlemi,

​Tüm sinyal katmanları düzlemlere bitişiktir ve tüm katmanlar birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Yüksek hızlı sinyaller PCB düzlemleri arasına gömülür, bu nedenle düzlemler bu sinyallerden kaynaklanan emisyonları azaltmak için koruma sağlar. Ek olarak, kart birden fazla GND düzlemi kullanır, böylece GND empedansını azaltır.

Bir başka mükemmel konfigürasyon da şudur:

Bu konfigürasyon öncekine benzer, ancak iki dış katman GND düzlemi içerir. Bu düzenleme ile tüm yönlendirme katmanları düzlemler arasına gömülür ve bu nedenle korunur.

stackup-20.png

H1, sinyal 1 için yatay yönlendirme katmanını ve V1, sinyal 1 için dikey yönlendirme katmanını gösterir. H2 ve V2, sinyal 2 için aynı şeyi temsil eder. Yaygın olarak kullanılmamasına rağmen, bu konfigürasyon daha önce sunulan beş hedefin tümünü de karşılar ve aynı düzleme bitişik ortogonal sinyalleri yönlendirme avantajına sahiptir.

Yine başka bir iyi konfigürasyon:

Bu konfigürasyon " a", "b", "c " ve " e " hedeflerini karşılar, ancak "d" yi karşılamaz.

a) Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı,

b) Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları,

c) Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri,

d) Düzlemler arasında bulunan gömülü katmanlara yönlendirilen yüksek hızlı sinyaller

e) Birden fazla toprak(GND) düzlemi,

stackup-21.png

ON KATMANLI PCB YIĞINI (STACK-UP)
Altı yönlendirme katmanı gerektiğinde on katmanlı bir tahta kullanılmalıdır. Bu nedenle, on katmanlı panolar genellikle altı sinyal katmanına ve dört düzleme sahiptir. On katmanlı bir kartta altıdan fazla sinyal katmanına sahip olmak önerilmez. On katman aynı zamanda, genellikle 1,6 mm kalınlığındaki bir tahtada uygun şekilde üretilebilen en fazla katman sayısıdır.

On katmanlı bir PCB için çok yaygın ve neredeyse ideal bir yığın önceki şekilde gösterilmiştir. Bu yığının bu kadar iyi bir performansa sahip olmasının nedeni şudur:

 

  • Sinyal ve dönüş düzlemlerinin sıkı bağlanması(kuplajı),

  • Yüksek hızlı sinyal katmanlarının ekranlanması,

  • Birden fazla GND düzleminin varlığı,

  • Kartın merkezinde sıkıca bağlanmış(kuplajlı) bir PWR/GND düzlem çiftinin olması.

Yüksek hızlı sinyaller normalde düzlemler arasında gömülü olan sinyal katmanlarına yönlendirilir (bu durumda katmanlar 3-4 ve 7-8).

 

Bu konfigürasyonda ortogonal olarak yönlendirilmiş sinyalleri eşleştirmenin yaygın yolu, katman 1 ve 10'u (yalnızca düşük frekanslı sinyalleri taşıyan) eşleştirmenin yanı sıra katman 3 ve 4'ü ve katman 7 ve 8'i (her ikisi de yüksek hızlı sinyalleri taşıyan) eşleştirmek olacaktır. Sinyalleri bu şekilde ayrıştırarak, 2. ve 9. katmanlardaki düzlemler, iç katmanlardaki yüksek frekanslı sinyal izlerine koruma sağlar.

 

Ek olarak, katman 3 ve 4'teki sinyaller, katman 7 ve 8'deki sinyallerden merkez güç / yer düzlemi çifti tarafından izole edilir.

 

Örneğin, yüksek hızlı saatler bu çiftlerden birine, yüksek hızlı adres ve veri yolları ise diğer çifte yönlendirilebilir. Bu şekilde otobüs hatları, araya giren uçaklar tarafından saat gürültüsü ile kirlenmeye karşı korunmaktadır.

 

Bu yapılandırma, beş orijinal hedefin tümünü karşılar...

a) Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı,

b) Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları,

c) Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri,

d) Düzlemler arasında bulunan gömülü katmanlara yönlendirilen yüksek hızlı sinyaller

e) Birden fazla toprak(GND) düzlemi,

stackup-22.png

Başka bir yaygın on katmanlı yığın:

stackup-23.png

Bu konfigürasyon, yakın aralıklı PWR/GND düzlem çiftinden vazgeçer. Karşılığında, kartın dış katmanlarındaki GND düzlemleri tarafından korunan ve dahili PWR ve GND düzlemi tarafından birbirinden izole edilen üç sinyal yönlendirme katmanı çifti sağlar. Bu konfigürasyonda tüm sinyal katmanları korunur ve birbirinden izole edilir.

Bu konfigürasyon " a", "b " " d" ve " e " hedeflerini karşılar, ancak " c" yi karşılamaz.

 

a) Bir düzleme(plane) bitişik bir sinyal katmanı,

b) Bitişik düzlemlere bağlı sinyal katmanları,

c) Birbirine bağlı güç(PWR) ve toprak(GND) düzlemleri,

d) Düzlemler arasında bulunan gömülü katmanlara yönlendirilen yüksek hızlı sinyaller

e) Birden fazla toprak(GND) düzlemi,

Üçüncü bir yaygın on katmanlı yığın:
Bu yığın, aynı düzleme bitişik ortogonal sinyallerin yönlendirilmesine izin verir, ancak bu süreçte aynı zamanda yakın aralıklı PWR/GND'den de vazgeçmek zorundadır. Bununla birlikte, ortogonal yönlendirilmiş sinyallerin her zaman aynı düzlemi referans alması gibi ek bir avantajı vardır.

Bu konfigürasyon " a", "b " "d " ve " e " hedeflerini karşılar, ancak " c" yi karşılamaz.

stackup-24.png

SONUÇ:

İyi bir PCB yığını: EMI radyasyonu azaltır, Sinyal kalitesini iyileştirir, Ve güç veriyolunun ayrılmasına yardımcı olur. EMC kalitesini artırır.

Tek bir yığın en iyisi değildir, her durumda bir dizi uygulanabilir seçenek vardır ve genellikle hedeflerden biraz ödün verilmesi gerekir.

 

  • PCB yığın tasarımı, sinyal bütünlüğü mühendisliği sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır.

  • PCB yığın tasarımı, imalatçının eline bırakılamayacak kadar karmaşıktır. Bu, imalatçıların yığın tasarlama yeteneğine sahip olmadıkları anlamına gelmez, beceri setleri önemli olan tüm alanları kapsamaz.

  • PCB yığın tasarımı, SI(Signal Integrity) mühendisleri ve imalatçılar arasında ortak bir çabadır. İkisi de tek başına yapamaz.
    PCB yığın tasarımı, PCB'leri imal etmek için kullanılan malzemelerin yanı sıra üretim sürecinin kendisi hakkında ayrıntılı bilgi gerektirir.

  • PCB yığın tasarımı, iyi malzeme, veri ve tasarım araçları göz önüne alındığında zor bir süreç değildir.

  • PCB yığın tasarımı, imalat mühendisliği ve elektrik mühendisliğinin bir kombinasyonudur.

  • Başarılı yığın tasarımı, tasarım mühendisleri ve imalat mühendisleri arasında yakın işbirliği gerektirir.

  • Tasarım mühendisinin, yetenekleri tasarlanan PCB'nin karmaşıklığına uygun bir imalatçı araması tavsiye edilir.

  • Son olarak; tasarım mühendisinin elektriksel gereksinimlerini karşılayan bir yığın önermesi ve fizibilite için imalatçı tarafından gözden geçirilmesi gerekir.

                                                                            - SON -

"Cihaz ve Sistem Geliştirmede EMC Tasarımı" Eğitimimize Katılın...

100' den fazla şirkete verdiğimiz eğitimimiz hakkında ayrıntılı teknik bilgi için lütfen tıklayınız...Eğitim faaliyetlerimize katılımlara ait görsellere bakmak için tıklayınız.

Eğitimimiz, birkaç ekip üyesinin ustalaştığı zorlu matematik olmadan EMC fiziğini öğretir.

Eğitimimiz, ileri düzey matematiği anlamaya veya Maxwell denklemlerini üç uzayda çözme yeteneğine bağlı olmadığından, tüm geliştirme ekibine EMC' yi gerçekten bir ekip çalışması haline getirmeyi öğretebiliriz.

 

Eğitime ait katılımlar ve görseller için yandaki linke tıklayınız; Eğitime ait görseller...

Eğitime ait ayrıntılar için yandaki linke tıklayınız; Eğitime ait tüm bilgiler...

Eğitime ait ayrıntılar için yandaki linke tıklayınız; Eğitime katılan firmalar...

Eğitime kayıt yaptırmak için yandaki linke tıklayınız; Eğitime FİYAT / KAYIT...

Eğitimi veren Ahmet Turan Algın hakkında bilgi için tıklayınız; Ahmet Turan Algın kimdir?...

Ülkemizde teorik ve pratik EMI / EMC eğitimini bir arada veren İLK ve TEK eğitimde; sınırlı sayıda kontenjan için bir an önce yerinizi ayırınız.

Askeri sistemlerle ilgili diğer tüm donanım deneyimlerimi paylaştığım BLOG’ umda yer alan diğer tüm yazılarıma yandaki linke "Ahmet Turan Algın BLOG" tıklayarak veya ana menüden BLOG' a tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu dokümanın içeriğinin, tamamen veya kısmen kopyalanıp izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

bottom of page