top of page

ASKERİ SİSTEMLERDE SİSTEM TASARIMI NASIL YAPILMALIDIR:

emc design pyramid.jpg
ata-resim-2.jpg

Devre Kartları Üzerinden Sistem Mühendisliği:

  • Devre kartları açısından sistem mühendisliği; ticari ve askeri sistemlerin EMC yaklaşımlarında farklılıklar söz konusudur. Çoğu ticari tasarım, devre kartı tasarımına odaklanır ve ardından gerektiğinde koruma uygular. Bununla birlikte, askeri sistemler, devre kartları üzerindeki korumayı (ve diğer sistem tasarım sorunlarını) vurgulayarak, ters yaklaşımı benimser.

  • Bu ince farkın, ticari elektronikten askeri elektroniğe geçen tasarımcılar için hayal kırıklığına neden olduğunu gördüm. Yeni şirketinin onu neden işe aldığını sorgulayan genç bir EMC mühendisini hatırlıyorum. Dediği gibi, “Burada tek endişeleri topraklama, ekranlama ve kablolar. Devre kartı deneyimimi bile kullanmıyorlar. "Ona EMC deneyiminin gerçekten çok değerli olduğunu temin ettikten sonra çok daha iyi hissetti - sadece odak noktası farklıydı.

  • Askeri sistemlerin çoğu zaten metal muhafazalardadır. Bu nedenle, ekranlama, önemli bir EMC tasarım yaklaşımı haline gelir. Dahası, birçok askeri sistem yerleşik denetleyiciler kullanır ve en yeni ve en yüksek hızlara ve ham performansa ihtiyaç duymaz.

  • Sonuç olarak, sistem tasarımına daha fazla vurgu yapılır ve devre kartı tasarımına daha az vurgu yapılır. (Yine de askeri elektronikler için, iyi EMC devre kartı tasarım uygulamalarını kesinlikle öneriyoruz.)

Arayüzler üzerinden sistem tasarımı (Genellikle sistem tasarım çözümleri arayüzler etrafında döner):

  • GÜÇ / Bu bir enerji arayüzüdür. Bu arayüzün tasarım koruması, tipik olarak pasif devreleri (filtreler ve geçici koruma) aktif güç kaynağı devreleriyle birleştirir. Amaç, değişen giriş koşulları altında temiz düzenlenmiş çıkış gücü sağlamaktır. Güç için bant genişliği düşük olduğundan, giriş gücü kabloları genellikle korumasızdır.

  • SİNYAL / Bu bir bilgi(data) arayüzüdür. Bu arayüzün tasarım koruması, tipik olarak pasif devrelerin (filtreler ve geçici koruma) aktif I / O devre tasarımı ile bir kombinasyonunu içerir. Bant genişliği gereksinimleri nedeniyle, filtreleme genellikle harici kablo korumasıyla ve hatta fiber optiklerle yapılır. Böylece, kablolar ve konektörler, belirli I / O devreleriyle birlikte bu arayüzün önemli bir parçası haline gelir.

  • TOPRAKLAMA / Bu öncelikle bir güvenlik arayüzüdür. Ancak aynı zamanda güç ve sinyal arayüzlerini de etkiler. Buradaki birincil strateji topoloji kontrolüdür. Analog sensörler ve giriş gücü gibi düşük frekans devreleri için tek noktalı topraklar tercih edilir. Çok noktalı topraklar, dijital ve RF devreleri gibi yüksek frekanslı devreler için tercih edilir. Hibrit topraklama yaklaşımları (topraklama yollarını ve bağlantıları frekansa bağımlı hale getirmek için kapasitörler ve indüktörler kullanarak), genellikle her iki tür devre veya tehdit mevcut olduğunda kullanılır.

  • EKRANLAMA / Bu bir elektromanyetik alan arayüzüdür. Bu genellikle çift yönlüdür ve harici elektromanyetik alanlara (duyarlılık) karşı koruma sağlarken dahili elektromanyetik alanları (emisyonları) içerecek şekilde tasarlanmıştır. Tasarım stratejileri metalik muhafazaları içerir ve ardından herhangi bir girintiyi veya süreksizliği conta, perdeleme ve filtrelerle sızdırmaz hale getirir.

Arayüzlere ek olarak risk yönetimi, EMC sistemleri tasarımı için önemli bir husustur. Bu, birkaç yolla gerçekleştirilir:

  • TASARIM İNCELEMELERİ / Çoğu askeri program, kritik dönemeçlerde resmi tasarım incelemelerini içeren ayrıntılı bir tasarım prosedürünü takip eder. Ek tasarım kontrol noktaları da kullanılabilir. Genellikle özel EMC incelemelerini tavsiye ederiz. Bunlar kısa olabilir, ancak potansiyel EMC sorunlarını tasarım sürecinin erken aşamalarında ortaya çıkarmada yardımcı olabilir.

  • MÜHENDİSLİK TESTLERİ VE ANALİZİ / Birçok askeri program, tasarım yaklaşımlarını doğrulamak için tasarım süreci boyunca test ve analize bağlıdır. Bunu kesinlikle teşvik ediyoruz.

  • BELGELER / Çoğu askeri programın zorunlu dokümantasyon gereksinimleri vardır. Bunlar tipik olarak bir EMC Kontrol Planı ve EMC Test Planı ve bir EMC Test Raporunu içerir. Üçü de süreci belgelemek ve yüklenici ile müşteriler arasındaki iletişim araçları olarak kullanılır. Evet, çoğu mühendisin dokümantasyonu sevmediğini biliyoruz. Ancak bu, EMC sistemleri tasarım sürecinin çok önemli bir parçasıdır.

Görevin Başarısı, maliyetten daha önemlidir:

  • Tüm bu tasarım çabası, analiz, test ve dokümantasyon maliyeti; 1$ lık basit bir çekicin maliyetini 100$’ lık çekice dönüştürebilir. Bu da yönetim kademesinde maliyetle ilgili şikayetlere yol açabilir. Yöneticiler, maliyetin artmasını istememesine rağmen, ekstra maliyetler genellikle çıkmaktadır. Dahası, çoğu askeri sistem nispeten düşük hacimlere sahip olduğundan, fazladan mühendislik ve test maliyetlerini amorti edecek daha az birim vardır!

  • Askeri teçhizat, tasarlandığı şekilde ve gerektiğinde çalışmalıdır. Güvenilirlik çok önemlidir. Örneğin, fırlatıldıktan sonra bir füze veya torpido üzerindeki gücü kapatamaz veya sıfırlama düğmesine basamazsınız. Dahası, onların arkasını dönüp eve dönmelerini istemezsiniz.

  • Gerçek sonuç maliyet değil, görevin başarısıdır.

  • Unutmayın! Hayatlar genellikle tehlikede. Askerlerimiz ve zarar gören sivillerimiz, sunabileceğimiz mutlak en iyi mühendisliği hak ediyor.

Sonuçlar:

  • Askeri EMC, ticari EMC’ den farklıdır. Birden çok tehdidin bulunduğu, dikkate alınması gereken birden çok ortam vardır. Bunlar genellikle ticari tehditlerden çok daha ciddidir.

  • Karmaşık askeri sistemler, sistem mühendisliği yaklaşımını gerektirir. Odak noktası genellikle devre kartları yerine arabirimlerdir(interface).

  • Tasarım incelemeleri ve dokümantasyon, herkesin işin içinde ve programda kalması için kritik önem taşır.

  • Görev başarısı maliyetlerden üstündür ve güvenilirlik çok önemlidir.

  • Askeri ve ticari uçak operasyonları; motor kontrolleri, uçuş yüzey kontrolleri, kokpit ekranları, sensör verileri (yani askeri hedefleme, erken uyarı, karşı önlemler, uçuş ortamı), iletişim ve navigasyon gibi otomatik sistemler sağlamak için dijital elektroniklerin kullanımını artmaktadır. Bu eğilim, EMI duyarlılığını çeşitli şekillerde artırır. İlk olarak, ister analog ister dijital olsun, ilave yerleşik elektronik sistemler, EMI olasılığını artırır.

  • İkinci olarak; dijital sistemler, doğaları gereği, komşu sistemleri, özellikle radyolar gibi analog sistemleri etkileyebilecek yüksek frekanslarda elektromanyetik enerji yayma olasılığının artmasını sağlar.

  • Üçüncü olarak; otomatik dijital sistemler yalnızca kritik mekanik, hidrolik veya analog sistemlerin değil, aynı zamanda insan arayüzünün de yerini almıştır. Güç kapatma; B-52, Blackhawk, Apache ve F-16 vakalarında EMI duyarlılığı, hem görev açısından kritik hem de insan güvenliği sorunu haline geldiği belirtilmektedir.

  • Öncelikle potansiyel EMI sorunlarını ortadan kaldırmak için optik fiber kullanan gelişmiş sistemler bile EMI için dikkatlice kontrol edilmeli ve test edilmelidir. Fiber optik sistemlerin, fiber sistem içindeki zayıf ara bağlantıların varlığı nedeniyle HIRF(High Intensity Radiated Field) EMI’ ye duyarlı olduğu kanıtlanmıştır.

  • Üçüncü büyük eğilim, elektromanyetik ortamın (EME/ ElectroMagnetic Environment) artan kirliliğidir.Radyo, TV, mikrodalga, uçak güç sistemleri, uçak ve otomobil elektroniği, yıldırım, elektronik harp sistemleri, cep telefonları, personel iletişim sistemleri, doğrudan yayın sistemleri ve uzaktan algılama sistemleri (dünya çapında askeri ve bilimsel uydu sistemleri ile uzayın radar gözetimi) ) hepsi bu kirliliğe katkıda bulunur. Bu nedenle; EMC personeli, elektromanyetik ortamın sürekli artan küresel kirliliğinin, elektronik sistemler üzerindeki potansiyel etkilerini, özenle değerlendirmeye devam etmelidir.

Bu dokümanın içeriğinin, tamamen veya kısmen kopyalanıp izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

BLOG' da yer almasını istediğiniz yazılar için üye olup email atabilirsiniz...

                                           info@ahmetturanalgin.com

Feragatname:

Bu yazıda ve "www.ahmetturanalgin.com" web sitesi üzerinde verilen tüm bilgiler, Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler, 27 yıllık mühendislik tecrübeleriyle verilen bilgilerdir. Verilen tüm bilgilerin doğru ve güvenilir olduğuna inanılmaktadır.

 

Ancak; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" bu tür bilgilerin kullanımından doğabilecek herhangi bir patent veya üçüncü şahısların haklarının ihlalinden sorumlu değildir. 

 

"Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" dan herhangi bir patent veya patent hakkı kapsamında dolaylı veya başka bir şekilde lisans verilmez.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve bu web sitesinde belirtilen özellikler, önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu özellikler, daha önce sağlanan tüm bilgilerin yerine geçer ve onların yerini alır.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" da yayınlanan makalelerin içeriğinde yer alan teknik bilgilerin, "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" un açık yazılı onayı olmadan, insan hayatını etkileyen projelerde, yaşam destek cihazlarında veya sistemlerinde, kritik bileşenler olarak kullanılmasına izin verilmez. Kullanılması durumunda; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLER, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER, YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMACI İÇİNDİR.

 

"AHMET TURAN ALGIN" VEYA "www.ahmetturanalgin.com"; FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER VE BU SİTEDE YER ALAN BİLGİLERİN HERHANGİ BİR AMACA UYGUNLUĞU İLE İLGİLİ OLARAK,  HİÇBİR BEYANDA (TAAHHÜTTE) BULUNMAMAKTADIR. BURADA BİLGİ, HERHANGİ BİR GARANTİ OLMAKSIZIN "OLDUĞU GİBİ" SAĞLANIR. BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLERDE, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLERDE, KULLANILAN ÇİZİM VE/VEYA RESİMLER TEMSİLİ OLARAK VERİLMİŞTİR.

 

Telif hakkı:

© 2020-2023 arasında yazılan Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makaleleri; bu BLOG' un, bu FORUM' un ve web sitesinin yazarından ve / veya sahibinden açık ve yazılı izin alınmadan bu web sitesinde yer alan materyal ve/veya materyallerin izinsiz kullanımı ve / veya çoğaltılması kesinlikle yasaktır.

Herhangi bir biçimde veya herhangi bir yolla (elektronik, mekanik, fotokopi, kayıt veya başka türlü) kopyalanamaz, çoğaltılamaz, iletilemez veya depolanamaz.

Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makalelerine, orijinal içeriğe uygun ve belirli bir yön vererek tam ve net bir şekilde atıfta bulunulması koşuluyla alıntılar ve bağlantılar kullanılabilir.

<script src="https://platform.linkedin.com/badges/js/profile.js" async defer type="text/javascript"></script>

<div class="badge-base LI-profile-badge" data-locale="en_US" data-size="medium" data-theme="dark" data-type="VERTICAL" data-vanity="ahmet-turan-algin-08253524" data-version="v1"><a class="badge-base__link LI-simple-link" href="https://tr.linkedin.com/in/ahmet-turan-algin-08253524?trk=profile-badge">Ahmet Turan ALGIN</a></div>

 

2024 / Ahmet Turan ALGIN © Tüm hakları saklıdır.

 

bottom of page